Wczytuję dane...

Patelnie - rodzaje i jaką wybrać

Patelnia. To znane od lat naczynie kuchenne i dziś jest naczyniem, które można spotkać w każdej kuchni. Można posunąć się do stwierdzenia iż do dziś jest ich obowiązkowym wyposażeniem. Patelnia w kuchni jest nie tyle potrzebna, co po prostu konieczna. Bez niej nie uda się przygotowanie wielu doskonałych i smacznych potraw, zrozumiałym jest więc, że każda pani domu stara się takie naczynia posiadać. Liczba mnoga jest jak najbardziej wskazana, ponieważ rodzajów patelni jest naprawdę wiele. W niniejszym artykule chciałbym wskazać najważniejsze i spróbować odpowiedzieć na pytanie, które wiele osób sobie zadaje – jaką patelnię wybrać?

Analizując rodzaje patelni, warto zacząć od ich podziału według materiału, z jakiego zostały wykonane. To niezmierne ważne, jaki materiał został zastosowany, każdy bowiem charakteryzuje się innym przewodnictwem ciepła i możliwością jego oddawania, oraz określonym stopniem odporności na zniszczenie. Wybierając patelnie dla siebie, trzeba brać to pod uwagę.

Patelnie żeliwne : Patelnie żeliwne dziś są mniej popularne, dawniej były uznawane za produkt doskonały co za tym idzie, były chętnie kupowane. Te dość ciężkie, masywne patelnie doskonale przewodzą ciepło i długo je utrzymują. Ta zaleta powoduje iż do dziś patelnie żeliwne mają wiernych użytkowników, którym nie przeszkadza minus tych patelni, czyli dość duża kruchość żeliwa. Patelnie żeliwne cenione są za to, iż można smażyć w nich praktycznie wszystko i w każdej temperaturze. Warto dopowiedzieć – w trakcie smażenia, szczególnie w wysokich temperaturach wydzielają się z nich związki zdrowe dla osób cierpiących na anemię i choroby serca. Patelnie żeliwne sprawdzają się idealnie w punktach żywienia zbiorowego, ale i w domu. Można polecić je każdemu. Przykładem takiej patelni jest patelnia z oferty firmy Berghoff - Patelnia Żeliwna Berghoff Geminis 24cm . Z patleni trochę droższych nada się  Patelnia żeliwna 23 cm / Lodge


Patelnie z powłoką nieprzywieralną : Patelnie z powłoką nieprzywieralną, od lat pozostają najpopularniejszymi patelniami. Zalety tych patelni są niezaprzeczalne. Dzięki temu, iż ich powłoka jest pokryta specjalną powłoką nieprzywieralną, smażenie jest łatwe i zdrowe. Do patelni nic nie przywiera, dzięki czemu możliwe jest smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, lub bez niego. Patelnie te maja jednak jedną wadę – ich odporność na zniszczenie jest dość niska. Źle na nie wpływa smażenie w bardzo wysokich temperaturach, a całkowicie niszczy używanie metalowych przyborów do mieszania. Warstwa nieprzywieralna ulega zarysowaniom, z czasem patelnia staje się naczyniem do wyrzucenia. Zachowując jednak podstawowe zasady związane z użytkowaniem tych patelni, można cieszyć się nimi przez wiele lat. Sprawdzają się doskonale w każdej kuchni a łatwość ich zmywania, przekona do smażenia na patelni z powłoką nieprzywieralną nawet studenta.


Z patelni z powłoką nieprzywieralną polecamy : seria Granitex z Gerlacha

Patelnie tytanowe :

Alternatywą dla pateln z powłoką nieprzywieralną są patelnie tytanowe. Cechy tych naczyń są podobne, z jedną tylko różnicą. Powłoka tytanowa jest – w przeciwieństwie do patelni z powłoką nieprzywieralną – bardzo odporna na ścieranie czy uszkodzenia mechaniczne.  Patelnie tytanowe doskonale przewodzą ciepło. Smażenie na nich nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu, można również smażyć bez jego użycia. To sprawia, że smażone potrawy zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, nie tracą swojego smaku ani też zapachu,

Jednym z największych minusów patelni tytanowych jest ich cena. Wciąż są to naczynia bardzo drogie i trudno ocenić, czy ta sytuacja się zmieni. Patelnie tytanowe bowiem wciąż są nowością, i jak każda nowość są kosztowne. Nie bez znaczenia jest jednak fakt iż tytan jest bardzo drogim materiałem. Ze względu na cenę takich patelni, wiele pań domu nie decyduje się na ich zakup, choć trzeba dodać, że są osoby, które chcą je posiadać właśnie ze względu na troskę o własne zdrowie.

Patelnie stalowe : Patelnie stalowe od jakiegoś czasu przeżywają swój renesans. Znane od lat, przez kilka lat, z uwagi na nowość, jaką były patelnie z powłoką nieprzywieralną, były produktem rzadko wybieranym. Dziś jest lepiej – na zakup patelni stalowej decyduje się wiele pań domu. Patelnie stalowe z całą pewnością można określić jako niezniszczalne. Odporne na wysokie temperatury, z powłoką odporną na zarysowania, są produktem, który mimo upływu czasu i intensywnemu używaniu, zawsze jest w doskonałym stanie. Dzięki takim zaletom, patelnię stalowa warto polecić tym, którzy nie zamierzają nas naczynia kuchenne uważać, nie chcą traktować patelni delikatnie. Oczywiście patelnie stalowe to produkt, który można również polecić wszystkim barom, restauracjom, i innym miejscom, w których masowo przygotowywane są posiłki. Należy dodać – patelnie stalowe umożliwiają smażenie w dowolnej temperaturze, bez ryzyka ich zniszczenia. Patelnie stalowe wykonane ze stali nierdzewnej nie niszczą się, jeśli smaży się na nich produkty z elementami kwasowymi. Minusem, wynikającym ze słabego przewodnictwa ciepła, jest wolne ich rozgrzewanie, jednak przy codziennym użytkowaniu nie stanowi to dużego problemu.

Z patelni stalowych polecamy : seria Gerlach Prestige

Patelnie aluminiowe : Patelnie aluminiowe, w opinii wielu osób od lat nie występują. Nic bardziej mylnego. Oczywiście nie przypominają aluminiowych naczyń z czasów PRL i wciąż cieszą się dużym powodzeniem. Zaletą patelni aluminiowych jest doskonałe wręcz przewodzenie ciepła. Patelnia błyskawicznie się rozgrzewa, a po odstawieniu ze źródła ciepła, szybko stygnie. Zdawałoby się więc, ze jest najlepsza ze wszystkich. Pod względem przewodzenia ciepła oczywiście, jednak ma również swoje wady. Podstawowa wynika z użytego do jej wykonania aluminium. Jest to metal, który – jak mówią naukowcy – w trakcie smażenia potraw, szczególnie w wysokiej temperaturze, może wydzielać szkodliwe związki. Producenci, zdając sobie z tego sprawę, dlatego pokrywają patelnie aluminiową choćby warstwą nieprzywieralną jednak nie jest to oczywiście pewna ochrona. Przykładem dobrej patelni aluminiowej jest patelnia z oferty firmy BergHOFF: seria Virgo

Patelnie ceramiczne : W opinii wielu amatorów gotowania, patelnie ceramiczne, choć dobre, często sprawiają przy smażeniu wiele kłopotów. Zaletą patelni ceramicznych jest możliwość smażenia w bardzo wysokich temperaturach przekraczających nierzadko 400 stopni Celsjusza. Zawsze jednak smażyć należy na oleju – ceramiczna powłoka bowiem powoduje często przywieranie smażonej potrawy. Używając patelni ceramicznej łatwo smażyć do uzyskania złocistego koloru potrawy, doskonała jest więc do smażenia ryb i warzyw. Naczynie tego rodzaju sprawdza się w każdej kuchni, choć należy dopowiedzieć – często używają jej profesjonaliści, na przykład kucharze w restauracjach. Doskonałe właściwości przewodzenia ciepła, odporność na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe działanie środków chemicznych czynią z patelni ceramicznej naczynie niezniszczalne, dlatego wydatek związany z jej zakupem, z pewnością wiec jest opłacalny. Z patelni ceramicznych polecamy : seria patelni Gerlach Natur lub seria Gerlach Procoat



Inne kryteria wyboru patelni :

Podstawowym kryterium wyboru patelni powinien być materiał, z którego ją wykonano, jednak niezwykle istotne jest również to, jaka to patelnia. Nie jest tak bowiem, ze patelnia jest jedna. Na rynku odstępne są patelnie różnych kształtów i do różnych zastosowań.

Patelnie okrągłe : Patelnie okrągłe są znane chyba przez wszystkich. Te naczynia z dość niskimi ściankami i płaskim okrągłym dnem doskonale nadają się do smażenia praktycznie wszystkiego. Odpowiednio dobrane pod względem wielkości sprawdzają się w każdej kuchni oraz miejscach żywienia zbiorowego.

Patelnie głębokie: Patelnia głęboka jest zmodyfikowaną wersją patelni okrągłej. Różni się od niej wysokością bocznych ścianek, patelnia głęboka ma ścianki wyższe. W jakim celu? Dla ułatwienia smażenia dużych ilości produktów. Każdy, kto smażył warzywa czy chińskie dania wie, jakim utrudnieniem jest niska ścianka patelni i wysypujące się poza nią produkty. Używając patelni głębokiej można smażyć duże ilości produktów, nie ryzykując takich zdarzeń. Doskonałe są również do duszenia potraw.  Doskonałą patelnią głęboką jest : seria Procoat

 

Patelnie typu wok : Patelnie typu wok to inne wersje patelni głębokich. Charakterystyczne dla nich wysokie ścianki i niewielka powierzchnia przylegająca do źródła ciepła, czynią z nich naczynia idealne do smażenia chińskich potraw oraz rzeczy delikatnych, na przykład warzyw. Dzięki takiemu kształtowi, przypalanie się potraw jest ograniczone do minimum.  Jeśli patelnia typu wok to może być seria Gem z Bergoffa

Patelnia do grilowania : Niewiele osób wie, ze używając odpowiedniej patelni można uzyskać efekty jak przy grillu. Do tego celu służą patelnie grilowe. Kratka na ich dnie umożliwia dostęp powietrza do smażonej potrawy z każdej jej strony. Dzięki niej również, z potrawy wypływa tłuszcz. Po usmażeniu, można szybko się przekonać, iż przygotowana potrawa smakuje tak samo jak ta usmażona na klasycznym grillu. Z patelni grillowych polecamy : Berghoff Patelnia Grilowa Virgo 24 Cm 3L Białe 2304594

Patelnie elektryczne : Patelnia elektryczna jest doskonałym naczyniem, w przypadku braku dostępu do źródła ciepła. Sprawdza się w podróży, w miejscach gdzie nie ma kuchenki gazowej czy elektrycznej. Można ją postawić w dowolnym miejscu. Jeśli chodzi o możliwości smażenia – jest dokładnie taka sama jak klasyczne patelnie. Pokrywka, w która często jest wyposażana ułatwia jednak duszenia potraw.

Warto dodać – wiele z tych patelni występuje w odmianach dedykowanych do przygotowywania tylko jednej potrawy. Można więc wyróżnić patelnie do naleśników, jajek czy ryb.


 

 


Podsumowanie : Jak wybrać dobrą patelnię?


Odpowiedź jest oczywista. Wystarczy zdecydować się na tą, która dla naszych potrzeb będzie najodpowiedniejsza, pamiętając o tym, że istotny jest zarówno kształt, jak rodzaj materiału, z którego jest wykonana. Nie można jednak zapominać o jednym – patelnia musi być doskonałej jakości. Nie jest bowiem tajemnicą iż na rynku można znaleźć patelnie dobre i drogie oraz popularne i tanie. Tanimi kuszą supermarkety oraz sklepy sprzedające rzeczy produkcji chińskiej. Często jednak tanie patelnie, okazują się patelniami złej jakości. Szybko się niszczą, a ich codzienne użytkowanie jest pasmem problemów, można posunąć się do stwierdzenia, iż są to patelnie na chwilę. Warstwa nieprzywieralna – bo w przypadku tanich patelni to najbardziej popularna powłoka – odpada płatami a rękojeść szybko zaczyna się ruszać. Smażenie jest walką ze złym naczyniem a nie przyjemnością. Zakupu patelni dokonuje się raz na kilka lat, warto wiec kupować najlepsze. Dzięki temu na długo można być pewnym zadowolenia z użytkowania patelni. Trzeba o tym pamiętać.